Izbornik jezika

Bosanski | English
Novosti

Korak naprijed u međuentitetskoj saradnji za djecu i mlade sa oštećenjem vida

 

25.06.2020 09:54
Slika
 
Kao finalna aktivnost projekta Korak naprijed u međuentitetskoj saradnji za djecu i mlade sa oštećenjem vida, koji Udruženje građana oštećenog vida Tuzla provodi u partnerstvu sa Centrom za djecu sa smetnjama u razvoju Budućnost Derventa, uz podršku američke ambasade u Sarajevu, od 27. Avgusta do 02. Septembra 2017. Godine organiziran je ljetni kamp za djecu i mlade sa oštećenjem vida na Boračkom jezeru. Ovaj nesvakidašnji događaj imao je edukativni i zabavni karakter. Učesnici su bili smješteni u motelu i bungalovima i podijeljeni u šest grupa od kojih su jednu činila djeca. Svaka grupa je imala vođu kojem su se mogli obratiti u bilo koje vrijeme.

Program se sastojao od: jutarnjih vježbi, edukativnih radionica, jednodnevnog izleta u Mostar, raftinga na Neretvi, večeri muzike, igara bez granica i kulturno-zabavnog sadržaja koji je prezentiran zadnje večeri i bio je kreiran na način da su svi mogli učestvovati.

Jednodnevni izlet u Mostar organiziran je prvog dana. Bila je to jedinstvena prilika da se obiđe stari most i stari dio grada.

Edukatori iz dvije partnerske organizacije pripremili su i organizirali interaktivne radionice na slijedeće teme: tolerancija, komunikacija, zapošljavanje i rehabilitacija, važnost bavljenja sportom i rekreacijom i muzička radionica.

Za igre bez granica svaka grupa imala je pravo prijaviti po jednog takmičara u pet disciplina. Pravilo za navedenu aktivnost uključivalo je nošenje poveza tako da su oni koji vide mogli makar na neko vrijeme biti u koži slijepe osobe.

Kulturno-zabavni program koji je izveden zadnji dan uključivao je dramske, muzičke i recitatorske tačke. Tanja, Melisa i Almedina čitale su kratke poučne priče na Brajevom pismu. Vicevi u interpretaciji dječaka Nenada i Vladimira izazvali su salve smijeha. Bilo je zadovoljstvo slušati muzičke numere u interpretaciji Melise Musić i Kristine Tomić. Iako su imali samo par dana za vježbanje, glumcima amaterima treba odati priznanje za trud.

Evaluacija je provedena uz logorsku vatru. Svi nose lijepe utiske. Prilikom rastanka bilo je i suza. Većina učesnika željela bi da se ljetni kamp ponovi i iduće godine.

0 0