Izbornik jezika

Bosanski | English
Novosti

Organizovana konferencija o položaju slijepih i slabovidnih žena

 

25.06.2020 09:53
Slika
 
Uz finansijsku podršku federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Ekumenske inicijative žena i Grada Tuzla, od 14. Do 16. Avgusta 2017. U Hotelu Orion u Ormanici Udruženje građana oštećenog vida Tuzla organiziralo je dvodnevnu konferenciju o položaju slijepih i slabovidih žena. Cilj konferencije u čijem radu je uzelo učešće 30 slijepih i slabovidih žena sa područja Tuzlanskog kantona bio je edukacija, informisanje i razmjena iskustava. Pored učesnica, otvaranju konferencije prisustvovali su predstavnici Udruženja slijepih Gračanica i Udruženja slijepih Živinice.

Program je uključivao interaktivne radionice na aktuelne teme: Uloga pomagala u domaćinstvu i svakodnevnom životu, zaštita zdravja žena, važnost sporta i rekreacije, itd. Učesnica se posebno dojmila radionica Dr. Amre Habibović, načelnice ginekologije u Domu zdravlja Tuzla. Doktorica Habibović posvetila je posebnu pažnju reproduktivnom zdravlju i mladim ženama. Pokazalo se da žene sa oštećenjem vida nemaju dovoljno informacija o zažtiti zdravlja. Izrazila je spremnost da im omogući dodatnu edukaciju u Udruženju.

Konferenciji je prethodila promocija brošure sa praktičnim savjetima za domaćice na Brajevom pismu i izložba pomagala koja žene sa oštećenjem vida koriste u domaćinstvu i svakodnevnom životu.

Brošura koju je priredila aktivistica Udruženja Nadža Lučić uključuje načine pripremanja i skladištenja hrane i namjernica, održavanje higijene kuhinje, čišćenje fleka sa namještaja i kućanskih aparata itd. I iskusne domaćice smatraju je korisnom a da ne govorimo o početnicima u vođenju domaćinstva. Brošura će biti distribuirana svim zainteresiranim ženama sa oštećenjem vida bez obzira na područje gdje žive.

Na izložbi su predstavljena pomagala u vlasništvu Vidosave Antić iz Brvnika kod Šamca: kuhinjska brajeva vaga, kuhinjska govorna vaga, govorna vaga, mjerač pritiska, mjerač šećera, indikator tečnosti, uređaj za prepoznavanje boja koji je ujedno i indikator svjetla, društvene igre itd.

Navedene aktivnosti objedinjene su kako bi se što veći broj žena sa oštećenjem vida mogao upoznati sa sadržajem brošure i isprobati pomagala.

Sve učesnice ovog nesvakidašnjeg skupa nose prelijepe utiske. Njihova želja je da se u budućnosti ponovo sretnu i zajedno uče i rade.

 
0 0