Izbornik jezika

Bosanski | English
Novosti

Studijska posjeta Latviji

 

25.06.2020 09:56
Slika
 

Uz podršku DVV International, instituta za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola od 21. do 25. 11. 2017. godine organizirana je studijska posjeta Latviji koja je imala za cilj obilazak rehabilitacijskih centara za slijepe osobe. Učešće su uzeli predstavnici organizacija slijepih iz Armenije, Gruzije, sa Kosova i iz Bosne i Hercegovine Mirsad Saračević i Tifa Tučić.  Bili su smješteni u Days hotelu u Rigi, glavnom gradu Latvije.

 

  1. 11. Cilj posjete bilo je „Selo za slijepe osobe“ koje se nalazi u Rigi. Do njega se može doći pristupačnim javnim prijevozom. Zahvaljujući audio informacijama o stanicama, slijepa osoba se bez problema sama vozi tramvajem. Zvučni semafori omogućuju sigurnije kretanje.

 

Domaćin u „selu“ bila je Sandra, koordinator centra za rehabilitaciju. Dala je gostima osnovne informacije o organizaciji slijepih u Rigi. Cijeni se da u ovoj zemlji živi 12000 slijepih i slabovidih osoba od kojih su 2500 članovi jedanaest društava slijepih. Slijepi učenici pohađaju dvanaest razreda u školi za slijepe, a zatim se mogu opredijeliti za dalje obrazovanje po redovnom programu.

 Domaćine je zanimalo kako slijepe osobe iz zemalja koje su ugostili ostvaruju svoja prava iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, pomagala i socijalne zaštite. Informacije o legislativi  razmijenjene su sa Svjetlanom, predsjednicom društva slijepih u Rigi. Ovdje slijepe osobe mogu dobiti pomagala koja su im potrebna svako po cijeni od 7 Eura.

 

Centar za rehabilitaciju obuhvata kompleks zgrada i nalazi se u „selu“. U Centru je zaposleno 50 stručnjaka različitih profila. Program od nekoliko godina može se pohađati samo jedamput u životu, dok za druge programe ne postoje ograničenja. Slijepe osobe imaju na raspolaganju: obuku za samostalno kretanje; kretanje uz pomoć psa vodiča; obuku za korištenje kompjutera; kreativne radionice (pletenje, izrada ponjava, korpa, četki) itd. Sve usluge Centra potpuno su besplatne za korisnike. Troškove provođenja programa snosi Država.

 

Ranije su slijepe osobe u ovoj zemlji prodavale određene proizvode štodanas nije slučaj. Razlog je nedostatak finansijskih sredstava. Uskoro se planira ponovo pokrenuti proizvodnja u okviru različitih projekata.

 

U Centru su razvijene i društvene aktivnosti. Zatekli smo grupu u proslavi osamnaestog rođendana jedne članice. Sve slijepe osobe koje to žele mogu pod povoljnim uslovima živjeti u „selu“.

 

Grad Liepaja udaljen je 250 kilometara od Rige. Tamo smo se uputili autobusom drugog dana sa grupom korisnika Centra za rehabilitaciju.

Centar za rehabilitaciju u Liepaja ima pristupačan vrt. Korisnici uzgajaju cvijeće i brinu o životinjama.

Na spratu se nalaze sobe za spavanje .

 

U turističkoj agenciji dočekao nas je slijepi vodič. Za sat vremena, dao je mnogo informacija o dijelovima grada koje smo posjetili. Taktilna mapa grada na raspolaganju je slijepim osobama. Staze vodilje olakšavaju orijentaciju.

 

Društvo slijepih ima adekvatan prostor za rad. Članovima su na raspolaganju kreativne radionice i edukacija o pravima.

 

Trećeg dana vratili smo se u „selo“ radi zanimljivih prezentacija. Tema su bili socijalno poduzetništvo i psi vodiči. Posebno me se dojmio pristup radu sa djecom u školi za slijepe u okviru jednog od projekata. Nakon šest mjeseci rada, djeca su slikala i na osnovu toga izrađen je vrijedan edukativni taktilni materijal.

Muzička grupa priredila je koncert za goste.

 

Posjeta je bila prilika za uspostavljanje kontakata i razmjenu iskustava među organizacijama slijepih. Od Latvije se definitivno može mnogo naučiti u pogledu organizacije slijepih i prilagodbama koje im olakšavaju život i čine ih samostalnijim.

 

0 0